European Flight Training Center B.V.
Het vliegopleidingscentrum van Nederland!
ATPL | CPL | PPL | CR-ME | IR | CB-IR | EIR | FI | IRI | CRI | PBN | NR
Groningen Airport Eelde (EHGG/GRQ)
https://eftc.eu | +31(0)50 203 1980
In deze aflevering van ons Blog gaan we dieper in op de vraag wat een PPL is en wat je er mee mag en kunt.
Waar staat PPL voor ?
PPL staat voor Private Pilot License.
Wat kan en mag ik ermee ?
Met een PPL mag u vliegtuigen besturen zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen en alleen op niet commerciële vluchten.
EASA zegt daar het volgende over : "The privileges of the holder of a PPL(A) are to act without remuneration as PIC or co-pilot on aeroplanes or TMGs engaged in non-commercial operations."
Dit houdt in dat u feitelijk ieder vliegtuig mag besturen, zolang u maar aan de eisen voor het besturen van het vliegtuig voldoet en daar geen vergoeding voor ontvangt. Bijvoorbeeld, als u een Cessna Citation Jet wilt vliegen moet u daarvoor de juiste ratings gaan halen. In de praktijk nemen veel mensen een PPL omdat ze het leuk vinden om te vliegen, het is natuurlijk ook een geweldig gevoel om tussen de wolken te vliegen.
Sommige mensen nemen een PPL om voor hun werk te gebruiken, bijvoorbeeld om binnen Europa snel te kunnen reizen, of een combinatie van plezier en werk. Cirrus heeft hiervoor bijvoorbeeld hele goed uitgeruste vliegtuigen.
Uitbreidingen in een PPL brevet
De volgende uitbreidingen worden regelmatig bijgeschreven in een PPL brevet.
Instrument Rating (voor als u ook met slecht weer, slecht zicht en in de wolken wilt vliegen)
Multi Engine Rating (voor als u met meermotorige vliegtuigen wilt vliegen)
Competency Based Instrument Rating (zie instrument rating)
En-Route Instrument Rating (zie instrument rating)
PBN (Performance Based Navigation / GPS, hoort bij de instrument rating)
Waar mag ik vliegen ?
U mag in principe in alle landen ter wereld vliegen, mits u dit maar op een Europees geregistreerd vliegtuig doet. Wilt u in Amerika vliegen is dit geen probleem, maar moet wel op een Europees vliegtuig en die zijn overal wel te huur. Wilt u op een Amerikaans vliegtuig vliegen moet u een Amerikaans brevet halen. Dit geldt ook andersom, tenzij u alleen in Nederland wilt vliegen.
Hoe lang duurt het om een PPL te halen ?
Dat is van een aantal factoren afhankelijk, uw tijd, uw inzet en uw progressie in de opleiding. Het komt er dus eigenlijk op neer dat het voornamelijk afhankelijk is van u zelf. Een reële schatting van hoeveel tijd het kost om een PPL opleiding af te ronden is ongeveer 1 jaar. Bij clubs en dergelijke bent u ook afhankelijk van de beschikbaarheid van instructeurs en moet u dit zelf regelen, dit is bij EFTC niet het geval. EFTC regelt een (vaste) instructeur voor u en die is in principe dagelijks beschikbaar.
Wat kost het om een PPL halen ?
Een PPL bestaat eigenlijk uit twee delen, het ene is een theorie gedeelte en het andere het praktijk gedeelte. Het theorie gedeelte kunt u via ons halen en dat kan met distance learning. Dit kunt u dus 's avonds in uw vrije tijd doen, het praktijk gedeelte duurt 45 uur en bestaat uit minimaal 25 uur les van een instructeur en minimaal 10 uur alleen op pad. Richtprijs voor een PPL is € 9.500,- zonder landingen en ATC. Zie ook de pagina PPL op deze site.
Informatie Aanvraag Formulier Private Pilot Licence - PPL(A)