European Flight Training Center B.V.

Het vliegopleidingscentrum van Nederland!

ATPL | CPL | PPL | CR-ME | IR | CB-IR | EIR | FI | IRI | CRI | PBN | NR

Groningen Airport Eelde (EHGG/GRQ)

https://eftc.eu | +31(0)50 203 1980



  • Business Jet
    YOUR CAREER?
  • Flight Deck
    SCHRIJF JE NU IN VOOR DE ATPL OPLEIDING!
  • Pilot at EHGG
    EFTC, FOLLOW YOUR DREAM!

Verschillen Integrated t.o.v. Modulaire fATPL opleiding

In dit hoofdstuk willen we de Verschillen Integrated t.o.v. Modulaire fATPL opleiding uitleggen. Er bestaan nogal wat misverstanden over deze twee manieren om aan het zelfde brevet te komen.

Allereerst leggen we uit wat een fATPL precies is en waar je op moet letten als je scholen met elkaar vergelijkt, dus wat is het en hoe bemachtig je het ? 

 

Om te mogen vliegen op een verkeersvliegtuig (bijvoorbeeld een Boeing 737 of Airbus) is natuurlijk een brevet nodig, dat weet iedereen, maar hoe kun je in het bezit komen van zo'n brevet en waar moet dat brevet aan voldoen ? Een piloot welke werkzaam is in de "grote" luchtvaart moet minimaal beschikken over een zogenaamde Frozen Airline Transport Pilot License, kortweg fATPL. Dat is een hele mond vol en verzamelnaam voor een hele reeks van bevoegdheden. Laten we eens beginnen met kijken naar welke bevoegdheden dit zijn, we kijken dus eerst naar een zogenaamde modulaire fATPL opleiding, zoals we bij EFTC onderwijzen.

 

Modulaire Opleiding

 

De volgende bevoegdheden en voorwaarden zijn nodig om uiteindelijk tot een fATPL te komen:

 

Class 1 Medische Keuring

PPL Theorie

ATPL Theorie

ATPL Theorie ondersteuning

LPE (Language Proficiency)
PPL(A) (Private Pilot License) (45 uur)
MEP(A) (Multi-Engine Piston) (6 uur)
Night Rating (5 uur)

Hourbuilding (88 hours required for PIC and x -country hours)
CPL(A) (Commmercial Pilot License) (25 uur)
RT(VFR/IFR) (Radio Telephony License)
IR(A) SE (Instrument Rating Single-Engine) (50 uur)

IR(A) ME (Instrument Rating Multi-Engine) (5 uur x-over)

PBN Opleiding (Performance Based Navigation, GPS) 
MCC (Multi Crew Coordination Course) (20 uur)

 

(alles minimum aantal uren)

 

Zoals je ziet is dit een heel rijtje van dingen die gedaan moeten worden om dit brevet in je bezit te krijgen. Aan het einde van de opleiding ben je in het bezit van een zogenaamde fATPL, maar op je brevet staat CPL(A) (commercial pilot license) deze kan na 1500 uur om worden gezet naar een ATPL (vandaar de naam "frozen" ATPL). Al deze bevoegdheden kunnen redelijk in een eigen tempo worden gehaald, er zijn wel wat maximale tijden te hanteren, de PPL theorie is 24 maanden en de ATPL theorie 36 maanden geldig na het behalen.

 

Maar je begint met de PPL theorie, die is zoals eerder aangegeven, 24 maanden geldig, dus na 24 maanden moet je je PPL brevet hebben behaald. Na het behalen van je PPL (meestal aantal maanden) kun je beginnen aan de ATPL theorie en uren opbouwen en verdergaan met de volgende stappen in het rijtje, je hebt dus behoorlijk wat tijd om alles bij elkaar te halen. 

 

Als je scholen vergelijkt maak dan zeker dat alle bovenstaande stappen worden gedekt anders ben je appels met peren aan het vergelijken en kom je aan het eind van de rit veel duurder uit dan men in eerste instantie doet voorkomen. Daarom zijn wij volledig transparant en eerlijk over de prijs en benodigde modules, niemand wil dat je aan een avontuur begint wat je misschien niet af kunt maken.

 

"De PPL en ATPL theorie kunnen volledig via distance learning worden gevolgd. EFTC werkt hiervoor samen met de grootste aanbieder van theorie opleidingen in Nederland en Engeland."

Dus zoals je ziet heb je een enorme mate van vrijheid om alles bij elkaar te halen en als je eens een half jaar kalm aan doet is dat ook niet direct een probleem.  Veel mensen werken naast deze opleiding en bekostigen op die manier een groot deel van de opleiding (werken terwijl je studeert) en hebben daarnaast misschien nog een kleine lening bij ouders of een bank. Je betaald niet alles ineens op die manier, maar gewoon in onderdelen. Op die manier kom je niet met een enorme studieschud te zitten aan het eind van de opleiding. Eventueel kunnen sommige onderdelen door EFTC worden gefinancierd, maak een afspraak voor meer informatie.

Geintegreerde Opleiding


Een zogenaamde geintegreerde opleiding bestaat ook uit alle bovenstaande modules, maar wordt in een keer onderwezen en tijdens het verloop van de opleiding wordt er ook voor de diverse onderdelen examen gedaan. Dit heeft tot voordeel dat er voor de vliegschool veel vrijheid is om te schuiven tussen modules, maar toch wordt wel een vast stramien gevolgd.  Uiteindelijk volgt aan het eind van de opleiding pas een brevet.


De kandidaat/student is vaak de hele dag op school en kan meestal niet werken naast de opleiding. Het voordeel (als je het zo wilt zien) van de geintegreerde opleiding voor de student is dat er een stok achter de deur staat om te presteren, je kunt immers uit de opleiding worden gezet en dan ben je je geld kwijt.  De opleiding moet vaak in een keer worden betaald of er moet op voorhand financiering zijn welke reeds is overgedragen aan de vliegschool. De school kan daardoor behoorlijk druk uitoefenen bij achterblijvende prestaties. Verder als de vliegschool om welke reden dan ook maar, niet langer kan bestaan, bent u ook uw geld kwijt omdat u alles reeds vooraf heeft betaald. Bij een modulaire opleiding wordt er in onderdelen betaald en heeft/krijgt u dus altijd waar u voor heeft betaald, met een minimaal risico.


De opleiding duurt normaliter ergens tussen de 18 maanden en 2 jaar. Voor de student zijn er verder niet zo heel veel voordelen, de meeste voordelen zijn voor de school. In ons buurland Duitsland zijn bijna alle scholen modulair, ook de grote.


Opleiding in buitenland goedkoper ?


Het klopt dat in landen zoals polen en spanje/portugal de opleidingen vaak goedkoper aan worden geboden. Dit heeft te maken met het feit dat de loonkosten en landingskosten daar veel lager zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan lange tijd van huis bent en daar ook huisvesting nodig hebt. Ook daar loop je tegen het feit aan dat je niet kunt werken tijdens de opleiding. Verder zijn er vaak taal en niveau verschillen met de instructeurs en opleiders.



Verschil in brevet ?


Vaak wordt gedacht en gedacht of uitgedragen dat er verschillen zitten in het uiteindelijke brevet of dat luchtvaartmaatschappijen de voorkeur geven aan geintegreerde studenten. Er zit absoluut geen verschil in het uiteindelijke fATPL brevet, het staat er niet op, je kunt het niet zien en het brevet is 100% identiek. Er zijn geen aanwijzingen dat luchtvaartmaatschappijen de voorkeur geven aan geintegreerd, dit is een fabel. Wel is het zo dat bijvoorbeeld de KLM een eigen vliegschool heeft en de studenten van die school prefereert. Mocht u dat ambieren is het verstandig om eens met de KLM luchtvaartschool (KLS) te gaan praten.


Betere opleiding ?


Is een geintegreerde opleiding beter dan een modulaire ? Zijn de eisen voor integrated strenger ?

Nee.

Een vliegschool welke alle erkenningen heeft zoals EFTC om het volledige traject te mogen onderwijzen, moet aan dezelfde strenge eisen van IL&T voldoen als een intgrated opleiding. Er is geen enkel verschil. Dit geldt natuurlijk niet voor scholen die niet alle erkenningen hebben, zoals bijvoorbeeld vliegclubs of DTO's waar bijna geen toezicht is. Verder hoeft een geintegreerde opleiding zeker niet beter te zijn dan een modulaire. Alles staat en valt met goede instructeurs, goede vliegtuigen, moderne simulatoren en toezicht daarop. EFTC heeft maar liefst 3 door IL&T aangewezen Examinatoren op zijn erkenning staan. Daarmee is het toezicht en controle meer dan gewaarborgd en zorgt voor een constante kwaliteit in de opleidingen. Alle aan EFTC verbonden instructeurs hebben jaren lesgegeven aan zowel geintegreerde alsmede aan modulaire studenten.  Deze instructeurs zijn voormalig KLS en DFA instructeurs.


EFTC wil u graag uitnodigen voor een informatief gesprek op zijn locatie op het enige trainingveld van Nederland, Groningen Airport Eelde. Maak vandaag nog een afspraak voor een gesprek of selectie.


Tot slot de hamvaag: Is een modulaire opleiding goedkoper dan een geintegreerde opleiding ?

Kijkt u naar de volgende vergelijking en het antwoord zal duidelijk zijn.


Voor optie A neem contact met ons op, voor optie B neem eerst contact op met uw bank.

A

B